Vinyasa/hatha yogalessen

Voor volwassenen (en op termijn ook voor kinderen en jongvolwassenen) zijn er bij yogapraktijk Aandacht voor je ziel vinyasa/hatha yogalessen te volgen. Dit zijn dynamische yogalessen, waarbij er naast ontspanning zeker toegewerkt wordt naar kracht en vitaliteit. Wanneer de covid maatregelen van het RIVM het toelaten vinden deze lessen wekelijks plaats in de Garage; oude kanonsdijk 44 te Zutphen en buiten achter het voetbalveldje aan de lijnbaanstraat. Zijn de covid-maatregelen zodanig dat er niet live lesgegeven kan worden, dan zijn de lessen online te volgen. De lessen hebben een redelijk vaste opzet. We nemen de tijd om aan te komen, chanten, voor het opwarmen van de spieren, doen oog-oefeningen, variaties van zonnegroeten of andere vinyasa series, enkele statische asana’s (hatha), pranayama’s en meditaties. Na afloop drinken we samen nog een kopje thee.

Vinyasa en Hatha

krishnamacharya De vinyasa krama yogastroming vindt zijn oorsprong in de methode die T. Krishnamacharya ontwikkelde. Wanneer je het woord ‘vinyasa krama’ vertaalt naar het Nederlands dan betekent het: ‘het in speciale volgorde zetten van stappen / stadia / succes’. T. Krishnamacharya bedoelde hiermee niet alleen dat de yoga houdingen; asana’s, in een speciale volgorde uitgevoerd moesten worden, aangepast op de persoon die de yoga beoefent. Hij had een bredere visie van vinyasa krama yoga. Hij zag vinyasa krama als een techniek waarmee degene die de yoga beoefent moeilijkheden in het dagelijks leven, persoonlijk, relationeel, werk en/of gezondheid gerelateerd kan overwinnen. Het is een spiritueel pad wat bewandeld kan worden. Krishnamacharya zag het als zijn taak om de stappen van dit pad aan te passen aan de leerling die hij voor zich had. Binnen aandacht voor je ziel, nodig ik je uit om samen dit pad wat er voor je ligt te bewandelen, aangepast aan jouw tempo en jouw levenslessen. Ik nodig je uit om in de lessen stil te staan en te voelen wat er in je leeft. Om zo de stappen te nemen die belangrijk voor je zijn. Zo geef je aandacht aan je ziel. Wanneer je de filmpjes van T. Krishnamacharya bekijkt op youtube, dan zie je een man die in een rap tempo asana’s achter elkaar uitvoert. Dat is kenmerkend voor vinyasa krama; het zijn krachtige houdingen die elkaar steeds opvolgen op ieder deel van de ujjayi ademhaling. Hierdoor ontwikkel je niet alleen lenigheid, maar ook kracht, conditie, uithoudingsvermogen en een sterke concentratie.  Voor de goede uitlijning van de asana’s is het van belang deze soms minder snel op te volgen, maar juist even vast te houden, wat meer overeen komt met de hatha-yoga. Op het moment dat je namelijk langer in eenzelfde houding staat is het vaak gemakkelijker om van binnenuit op te merken waar de houding goed uitgelijnd en geperfectioneerd kan worden. Het is dan niet iets dat je ziet wanneer je in de spiegel kijkt, maar je voelt als het ware welke spieren je meer of minder kunt aanspannen of welke ledematen meer of minder uitgelijnd moeten worden voor de juiste houding. Wanneer er vervolgens een goede houding en concentratie ontwikkeld is door de beoefening van de asana’s, mantra’s (gezang) en pranayama’s (ademhalingsoefeningen). Oftewel wanneer je al een aantal stappen hebt genomen in het geven van aandacht aan je ziel, dan zul je ondervinden dat je gemakkelijker rust, vrede en harmonie ervaart en gemakkelijker over een ontspannen geest beschikt. Dan zul je ook ondervinden dat je makkelijker van binnenuit voelt wat jij nodig hebt of een ander nodig heeft.

Voordelen van yoga / waarom yoga

Yoga versterkt je fysieke en geestelijke vitaliteit en vergroot je zelfkennis. Het zorgt voor:

  • Ontspanning
  • Stressreductie
  • Toename van kracht
  • Toename van flexibiliteit
  • Een sterk immuunsysteem
  • Een gezond lichaam
  • Zelfkennis
  • Zelfacceptatie
  • Verbondenheid
  • Een groot hart

Proefkaart

Heb je zin om het eens te proberen? Voel je welkom om deel te nemen aan een les en te ervaren of de vinyasa/hatha stijl bij je past.
Via onderstaande knop kan je je aanmelden voor een gratis proefles.
Meer informatie over het rooster en de prijzen vind je hier.
Voor meer informatie: 06-15024315 / info@aandachtvoorjeziel.nl
Lotte de Monte